Kokie yra cholesterolio pertekliaus požymiai? Ar tai pavojinga būklė?
Cholesterolio perteklius kraujyje, vadinamas HIPERCHOLESTEROLEMIJA, įprastai neturi jokių požymių ar simptomų, todėl svarbu reguliariai tikrinti jo kiekį. Ypač turint omenyje, kad hipercholesterolemija gali sukelti rimtų pasekmių4.
DTL cholesterolis prisideda prie cholesterolio pertekliaus šalinimo, o MTL cholesterolis, atvirkščiai, gali kauptis ant kraujagyslių sienelių, sudarydamas nuosėdas, vadinamas ATEROSKLEROTINĖMIS PLOKŠTELĖMIS (arba ATEROMOMIS). Kai plokštelės storėja, arterijų praeinamumas siaurėja, šis procesas vadinamas ateroskleroze. Didėjant plokštelėms trinka kraujotaka ir tai gali sukelti širdies ligas. Galų gale, kai kraujo pritekėjimas į širdį blokuojamas, tai gali sukelti krūtinės skausmą (vadinamą krūtinės angina), širdies priepuolį (miokardo infarktą) ir net širdies nepakankamumą3,5,6.
Ar man gresia didelis cholesterolio kiekis?
Hipercholesterolemija yra labai dažna būklė. 2008 m. Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė statistiką apie padidėjusio bendro cholesterolio paplitimą tarp suaugusiųjų visame pasaulyje7.
Nustatyta daug padidėjusio cholesterolio rizikos veiksnių:
amžius: hipercholesterolemijos rizika su amžiumi didėja. Kadangi senstant organizmo gebėjimas išvalyti cholesterolį blogėja, jo kiekis didėja, o tai savo ruožtu didina insulto ir širdies ligų riziką8;
lytis: iki 50 metų (arba iki menopauzės) moterys įprastai turi mažiau „blogojo“ cholesterolio ir bet kuriame amžiuje – daugiau „gerojo“ cholesterolio. Vis dėlto po menopauzės (maždaug nuo 55 metų amžiaus) MTL cholesterolio kiekis moterims didėja8,9;
šeimos istorija: kai kurios hipercholesterolemijos formos gali būti dėl per didelės, genetikos nulemtos, „blogojo“ cholesterolio gamybos kepenyse. Visgi dažnai didelis cholesterolio kiekis atsiranda dėl genetikos ir mitybos ypatumų, nes šeimos narių elgesys ir įpročiai dažnai panašūs8.
Elgesys ir gyvenimo būdo pasirinkimas:
- kadangi kepenys gamina užtektinai cholesterolio, kad patenkintų organizmo poreikius, maiste jo kiekis turėtų būti ribojamas. Daug sočiųjų riebalų (mėsa, pieno produktai…) arba transriebalų (keptas maistas, kepiniai…) maiste gali sukelti cholesterolį ir su tuo susijusias ligas (širdies). Lipidų profilį gali pagerinti maistas, kuriame yra mažai sočiųjų riebalų, transriebalų, natrio (druskos) ir pridėtinio cukraus (pvz., liesa mėsa, jūros gėrybės, be riebalų arba neriebūs pieno produktai, pilno grūdo kruopos, vaisiai ir daržovės) arba turintis daug skaidulų (pvz., avižiniai dribsniai ir pupelės) ir nesočiųjų riebalų (pvz., avokadas, alyvuogių aliejus…)8;
- dėl per mažo fizinio aktyvumo gali augti kūno svoris ir lemti didesnį cholesterolio kiekį8;
- rūkymas kenkia kraujagyslėms, todėl jose dažniau kaupiasi riebalų sankaupos8.
mažo tankio lipoproteinai arba MTL. Šis cholesterolis kartais vadinamas „bloguoju“, jis sudaro didžiąją organizme esančio cholesterolio dalį;