Kaip iššifruoti maisto ženklinimo etiketę
Sveikatos priežiūros specialistai dėl padidėjusio kraujospūdžio dažnai pataria pritaikyti mitybos įpročius pagal savo poreikius: „Būtinai mažinkite vartojamos druskos kiekį“ arba „Venkite pusfabrikačių, jie dažnai būna labai riebūs ir sūrūs“. Tik kartais nėra taip lengva susigaudyti tarp maisto produktų ir pritaikyti šias taisykles. Mes kalbame apie druską ar natrį? Kaip atpažinti lentynoje esančio produkto kokybę? Štai keli patarimai, kurie palengvins Jūsų gyvenimą, kai eisite pirkti maisto.
Kuo skiriasi druska ir natris?
Druska laikoma maistu, pagardu ar sudedamąja dalimi, todėl dedama į patiekalus. Jūrinės kilmės druską sudaro apie 40 % natrio ir 60 % chlorido.
Kita vertus, natris yra maistinė medžiaga ir priklauso mineralų šeimai. Jis būtinas, jo turime gauti su maistu, nes organizmas jo negamina. Daugelyje maisto produktų yra natūralaus natrio, tik skirtingais kiekiais.
Žmonėms, sergantiems hipertenzija, patariama riboti druską. Jei tiksliau, tai reiškia stebėti vartojamo natrio kiekį. Tačiau vienuose produktuose nurodomas druskos, o kituose – natrio kiekis.