3 svarios priežastys gaminti maistą pagal sezoną

Pasirinkdami vartoti produktus, atitinkančius metų laiką, savo kūnui siūlote skanius produktus ir optimalią maistinę naudą. Kalbant apie sezoninius produktus, pirma mintis kyla apie vaisius ir daržoves, tačiau mėsa, žuvis ir pieno produktai taip pat gali būti sezoniniai. Pagarba natūraliems ir dauginimosi ciklams, pašarų kokybė daro įtaką produktų, atsiduriančių ant mūsų stalo, prieinamumui ir kokybei.
Įvairi ir subalansuota mityba
Sezoninis valgymas leidžia keisti mitybą, taigi ir mikroelementų vartojimą ištisus metus. Kartu galima varijuoti ir skoniu. Geras triukas – dviejų ar trijų spalvų patiekalas iš tuo metu esančių vaisių ir daržovių. Akys, skonio receptoriai ir sveikata bus pamaloninti!
Sezoninis valgymas taip pat naudingas aplinkai: kuo mažesnį atstumą produktas nukeliauja, tuo mažiau transporto teršiama jūra ar oras. Kuo ilgiau vaisiai noksta saulės šviesoje, nesvarbu, lauke ar šiltnamyje, tuo mažiau sunaudojama iškastinio kuro ar branduolinės energijos.
Ideali maistinė nauda
Gamta žino, ką daro, suteikia tai, ko reikia kūnui tinkamu laiku!
- Žiemos metu saulės mažiau ir temperatūra nukrinta. Pagal tai atsiranda specifinių kūnoir imuninės sistemos poreikių, pavyzdžiui, daugiau energijos. Tai gerai, nes sezonas siūlo daug mineralų turinčių daržovių, vitamino C kupinų citrusinių vaisių ir net sotesnių gyvūninių produktų.
- Kita vertus, karštos vasaros dienos gali skatinti dehidrataciją, o saulės spinduliai – agresyvūs Vėlgi sezonas siūlo tai, ko reikia: daug vandens turinčių vaisių ir daržovių, pavyzdžiui, melionų, salotų, agurkų ar nektarinų. Be to, vasaros uogos (vyšnios ir braškės) turi gerai žinomų antioksidacinių savybių.
Norėdami optimizuoti mitybą, vartokite vaisių ir daržovių odeles, nes būtent jose gausu antioksidantų ir skaidulų. Tačiau ne sezono metu auginamiems vaisiams ir daržovėms gali būti naudojami pesticidai. Nepamirškite gerai nuplauti produktų, kad pašalintumėte jų likučius. Taip pat galite pirkti ekologiškus produktus, norėdami mažinti pesticidų kiekį.
Nepralenkiami skoniai
Vaisiai ir daržovės yra daug skoningesni, kai noksta saulėje, o ne dirbtinėje šviesoje. Jų skonis taip pat daug geresnis nei produktų, kurie sunoksta gabenant arba išėmus iš prekybos centrų šaldytuvų. Kuo toliau turi nukeliauti, tuo anksčiau jie bus nuskinti, t. y. per anksti, taigi nebus tokio skonio, kaip galėtumėte tikėtis, geras pavyzdys yra pomidorai žiemą. Tai ypač aktualu, kai laikotės tam tikrų mitybos taisyklių. Skonis yra būtinas, o maistas neturėtų skatinti pridėti, pavyzdžiui, druskos.
Maisto sezoniškumas:
Europa
Azija
Pietų Amerika
Apibendrinant galima pasakyti, kad rinkdamiesi pagal sezoną vartosite gerą, sveiką ir įvairų maistą, todėl išliksite sveikas ir tokia mityba niekada neatsibos!