Supermaistas – naujas mitybos sąjungininkas?

Socialinėje žiniasklaidoje supermaistas yra daugelio straipsnių ir receptų dėmesio centre. Kodėl toks susidomėjimas?

Kas yra Supermaistas?

Jis neturi oficialaus ar specialiais teisės aktais nurodyto apibrėžimo. Tačiau dažniausiai tai yra vaisiai, daržovės, sėklos ir dumbliai. Europos maisto informacijos taryba (EUFIC) supermaistą apibrėžia kaip „maistą su tokia mitybine verte, kuri turėtų didesnį teigiamą poveikį nei kiti maisto produktai“.

Koks tai maistas?

Dažnai turime omenyje egzotiškos kilmės supermaistą: ožerškio ir kopūstpalmės uogas, aroniją, granatą, moringą, ispaninio šalavijo sėklas ar baobabą. Tačiau mėlynės, spanguolės, juodieji serbentai, bičių pienelis ar daigintos sėklos taip pat įtraukti į sąrašą. Jau nekalbant apie lapinius kopūstus, jūros dumblius (spiruliną, Kalamato ežero arba chlorelą), ciberžolę, ženšenį ar kakavą.

Ką reiškia mitybos gerovė?

Supermaistas turi daug mikroelementų (vitaminų, mineralų ir antioksidantų) ir makroelementų (dažniausiai baltymų).  

Štai keli pavyzdžiai: 

   Linuose yra daug omega 31.Vartojami aliejus, miltai ar sėklos. Nepamirškite iš anksto susmulkinti sėklų, kad lengviau virškintų.  

   Ispaninio šalavijo sėklose taip pat gausu omega3 ir cinko, kuris prisideda prie baltymų, būtinų tinkamai organizmo veiklai, sintezės.  

   Raudonuose vaisiuose(mėlynėse ar juoduosiuose serbentuose) gausu antioksidantų2, kurie apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų, galinčių turėti įtakos tam tikroms ligoms atsirasti.  

   Spirulinoje yra daug vario, geležies, magnio, mangano, kalio, vitaminų E, K ir B bei baltymų5.Kai užtektinai vartojama baltymų, išlaikoma raumenų masė3.

Kaip vartoti?

Jis būna įvairių formų (šviežias, miltelių pavidalu, gėrimai, džiovintas…) ir paskirties: salotoms pabarstyti, išgerti per pertrauką ar įmaišyti į patiekalą. Pasirinkimas, kaip papildyti mitybą, išties didžiulis! Taip pat galima rasti tablečių, kapsulių ar ekstraktų.

Nors supermaistas neturėtų pakeisti subalansuotos mitybos, jis gali papildyti mitybą, suteikti malonumo ir naujų skonių. Norėdami gauti daugiau informacijos, nedvejodami kreipkitės į dietologą.

 

Nuorodos:

  1. Table CIQUAL, 2017.
  2. Wang(2017).Comparison of phytochemical profiles, antioxidant and cellular antioxidant activities of different varieties of blueberry (Vaccinium spp.), Food chemistry, volume 217.
  3. Commission Regulation (EU) 432/2012 of 16/05/2012.