Kaip mažiau vartoti druskos?

Kai kalbama apie druską (ir ne tik ją), galioja principas – kuo mažiau, tuo geriau! Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja suvartoti iki 5–6 g per dieną, ypač širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos tikslais. Tačiau ribojimas reiškia ne tik mažiau dėti, bet ir atsižvelgti į druskos (arba natrio) kiekį maisto produktuose. Tik 20–30 proc. suvartojamo natrio kiekio per dieną gaunama iš pridėtinės druskos: kita dalis yra natris, naudojamas maisto produktams gaminti. Raktas mažiau vartoti druskos – sužinoti, kur ji slepiasi.
Gataviemspatiekalams, delikatesams ir tam tikriems sūriams druska gali būti naudojama kaip skonio stipriklis. Kartais ji dedama kaip konservantas į daugelį pramoninių produktų ar delikatesų. Būtinai ribokite gatavų patiekalų (šaldytų ar kitokių), sriubų, konservų, traškučių ar sausainių pakeliuose ir, žinoma, šaltos mėsos gaminių vartojimą.
Kai kurie padažai ir pagardai: su pomidorų padažu dažnai siejamas cukrus, tačiau šis pagardas taip pat yra gana sūrus. Tas pats pasakytina apie garstyčias, barbekiu padažą ir paruoštas mišraines. Be to, turėtumėte žinoti, kad sultinio kubeliai ir sojos padažas – vieni druskingiausių šios kategorijos produktų.
Duona, sumuštinių duona ir džiūvėsėliaibe druskos būtų palyginti neskanūs, ji sustiprina šių produktų skonį.
Dėl skonio kartais sunku mažinti druskos kiekį. Štai keli patarimai, padėsiantys tai padaryti:
kai tik įmanoma, gaminkitešviežius produktus ir mažiau vartokite gatavų patiekalų. Namie gamintas maistas yra geriausias! Jei vis dėlto norite, sūdykite valgį ruošdami, o ne lėkštėje. Taip druska įsigers į maistą ir atskleis natūralų skonį. Barstymas prieskoniais neturėtų tapti įpročiu prie stalo, bet turėtų tenkinti realų poreikį.
Patiekalams skonio suteikite žolelėmis ir prieskoniais, o ne druska.
Sužinokite, kaip iššifruoti etiketes (KELI PATARIMAI ČIA).