Kaip mažiau vartoti riebalų
Riebalai yra svarbi mūsų mitybos dalis. Be to, kad yra gyvybiškai svarbus energijos šaltinis, apsaugo organus, absorbuoja vitaminus ir yra vieni iš statybinių ląstelių elementų. Tačiau per daug vartojant riebalų galima priaugti svorio, gali didėti cholesterolio kiekis ir kraujospūdis.
Žemiau pateikiami keli patarimai, padėsiantys riebalus vartoti tinkamai.
Bendri patarimai
Etiketėse tikrinkite riebalų kiekį (jei įmanoma, rinkitės mažiau riebiusproduktus);
vartokite nesočiuosius riebalus (žuvį, riešutus, sėklas, avokadus);
ne visada kepkite maistą riebaluose (kepkite ant grotelių, orkaitėje, garuose, troškinkite);
nepamirškite valgyti žuvies (ypač riebios žuvies, pvz., lašišą ar skumbrę);
pirkite liesą mėsą;
valgykite avokadus ar net tepkite juos ant skrebučio (juose gausu sveikų riebalų).
Patarimai dėl konkretaus maisto
Peržvelkime, kaip padaryti populiarius patiekalus ne tokius riebius ir tukinančius!
PICA: kodėl gi nepasirinkus mažiau riebių priedų? Vietoj ožkos sūrio ir dešros picą pabarstykite vištiena, tunu, krevetėmis ar alyvuogėmis.
AŠTRI SRIUBA: pirkite neriebų faršą arba net gaminkite vegetarišką iš pupelių ir lęšių mišinio.
BULVIŲ KOŠĖ: vietoj nenugriebto pieno ir riebaus sviesto naudokite 1 proc. pieną ir neriebų sviestą.
VIŠTIENA: rinkitės liesesnius gabaliukus (pavyzdžiui, krūtinėlę). Nuimti odelę prieš valgant – puikus būdas sumažinti druskos ir riebalų kiekį.
ŠONINĖ: vietoj šoninės rinkitės nugarinę.
KIAUŠINIAI: virkite su lukštu ar be lukšto. Vanduo turi daug mažiau kalorijų nei aliejus ar sviestas.
MAKARONAI: sumaišykite su padažu, kurio pagrindas yra aliejus. Kreminiuose padažuose gali būti daug riebalų.
Svarbu mažiau vartoti riebalų, ypač įvertinus šiuos faktus.