Kaip cukrus veikia sveikatą?

Dėl cukraus gali augti svoris, atsirasti dantų ėduonis ir pakilti kraujospūdis. Suaugę ir vaikai dažnai per daug vartoja pridėtinio cukraus, kurio: 

   dedama į maistą ar gėrimus, pvz., į saldžius gėrimus, šokoladą, aromatizuotą jogurtą, pusryčių dribsnius ir sausainius;

   yra sirupuose (agavos, klevo), daržovių sultyse ir glotnučiuose, nektaruose, nesaldintose vaisių sultyse. Nepaisant natūralios prigimties, jis vis tiek laikomas pridėtiniu.

Cukrus, natūraliai randamas vaisiuose, daržovėse ir piene, nelaikomas pridėtiniu cukrumi. Nepaisant to, kad įtraukiamas į bendrą cukraus kiekį etiketėse, jo nebūtina mažinti.

Koks yra tinkamas cukraus kiekis?

Pridėtinis cukrus neturėtų sudaryti daugiau kaip 5 proc. dienos kalorijų. Norėdami jo sumažinti, stebėkite, kiek suvartojate pyragų, sausainių, saldumynų, šokolado, saldžiųjų gėrimų ir sulčių. Nors gali atrodyti kaip nekaltas malonumas, vienoje saldaus gėrimo skardinėje yra  9 cukraus kubeliai. Kreipkite į tai dėmesį, kitaip rizikuojate aukštu kraujospūdžiu.

Kaip mažiau suvartoti cukraus?

Gėrimai:

    užuot gėrę saldžius gėrimus, rinkitėsvandenį;

    ribokite sulčių ir glotnučių vartojimą;

    mažiau dėkite cukrausį kavą ar pusryčių dribsnius;

    vaisių sultisskieskite per pusę su vandeniu.

Maistas:

    uogienę, marmeladą, sirupą ar šokolado pertepimą pakeiskite bananu ar margarinu;

    pirkdami maisto produktus tyrinėkite etiketes ir rinkitės turinčius mažiaus cukraus;

    rinkitės nesmulkintus grūdus.

Cukrus etiketėse

Ieškodami cukraus kiekio etiketėje patikrinkite angliavandenių skiltį. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja jo suvartoti iki 25 g arba iki 5 proc. iš 2000 kalorijų per dieną.

Žodžiai, kurių ieškoti

Etiketės žodžiai, sufleruojantys apie pridėtinį cukrų, yra šie: fruktozė, nektarai, melasa, sirupas, rudasis cukrus, cukranendrių cukrus, daug fruktozės turintis kukurūzų sirupas, vaisių sulčių koncentratas / tyrė, kukurūzų sirupas, kristalinė sacharozė, maltozė, dekstrozė.

Cukrus gali nutukinti

Dėl didelio kalorijų kiekio vartojant per daug cukraus galima priaugti svorio ir nutukti. Kyla rizika susirgti aukštu kraujospūdžiu, vėžiu, II tipo cukriniu diabetu ir širdies ligomis. Klausdami, kas kelia aukštą kraujospūdį, atkreipkite dėmesį į cukraus kiekį.

Nerimaujate, kad vartojate per daug cukraus? Peržiūrėkite šiuos PATARIMUS, KAIP MAŽIAU VARTOTI CUKRAUS